Staj

  • Bölümümüzde lisans eğitimi alan öğrencilerin, yönetmeliğe ve yapacakları staj türüne uygun olarak buldukları işyerlerinde toplam 60 iş günlük staj yapmaları ve  yönetmeliğe uygun bir şekilde staj defteri doldurmaları gerekmektedir.  

  • I.Grup Staj Programı 40 iş günüdür. 20+20 ayrı işletmelerde veya işletme büyükse 40 iş günü aynı işletmede yapılabilir Ancak tavsiye olarak ayrı işletmelerde yapmanız sizin için daha faydalı olacaktır. Her firmanın standartları, çalışma disiplini farklıdır. Öğrenci iken firmalara stajyer olarak girmeniz, firmayı inceleme şansınız varken mezun olduktan sonra (artık mühendis olacaksınız) firmalara girmeniz çok kolay olmayacaktır. 

  • II.Grup Staj Programı (İşletme-Organizasyon Stajı) ise 20 iş günüdür.

  • Öğrenciler stajlarını 2. sınıf sonundan itibaren yaz döneminde veya ara dönemde yapabilirler.

  • Stajlarla ilgili sıkca sorulan sorular ve cevaplarına  buradan erişebilirsiniz. 

  • Aşağıda yeralan Staj Yönergelerini lütfen dikkatlice okuyunuz.

STAJ AŞAMALARI

 

1.Aşama

Staj yapmaya karar vermişseniz ilk yapmanız gereken en önemli şey, işyerlerine internetten veya yüzyüze başvuru yaparak staja kabul edilmenizdir. Bu aşamada firma stajın zorunlu olduğuna dair bir belge isterse STAJ BAŞVURU DİLEKÇESİNİ(PDF) 'ni doldurup Bölüm Başkan Yardımcısına imzalattıktan sonra firmaya götürmeniz gerekir. Bu belge doldurmak zorunda olduğunuz bir belge değildir. Firma böyle bir belge istemezse bu belgeyi hazırlamanıza gerek yoktur ve 2.aşamaya geçebilirsiniz.

Örnek olarak doldurulmuş Staj Başvuru Dilekçesi için ►Tıklayınız...

STAJ BAŞVURU DİLEKÇESİ (PDF) 

2.Aşama

Kabul edildiğinizi öğrenir öğrenmez, İŞYERİ/KURUM STAJ KABUL FORMU'nu doldurunuz.

İlgili yerleri firma yetkililerine onaylatmayı, mühür ve imza attırmayı unutmayınız.

İŞYERİ/KURUM STAJ KABUL FORMU (PDF)

3.Aşama

STAJ SİGORTA TALEP FOMU'nu mutlaka bilgisayarda doldurunuz,(Ücretsiz ►Foxit Reader'la doldurabilirsiniz)   İmzalayınız ve aşağıdaki EK-1 ve EK-2  belgeleri ile birlikte, stajınızın başlangıç tarihinin 5 (BEŞ) İŞ GÜNÜ ÖNCESİNDEN Bölüm Sekreterliğine teslim ediniz. 1-2 gün  kala getirirseniz sigorta girişiniz yetişmez veya 1 ay öncesinden teslim edeyim diye de düşünebilirsiniz ancak sigorta girişi erken yapılamayacağı için bu durum da uygun değildir. 

STAJ SİGORTA TALEP FORMU'nda doldurmanız gereken zorunlu alanları gösteren örnek form için Tıklayınız

  • EK-1: İŞYERİ/KURUM STAJ KABUL FORMU (2.Aşamada hazırlanan form)
  • EK-2: SPAS MÜSTEHAKLIK BELGESİ (e-devletten 5 iş günü öncesinde alınacak. Belgenin geçerlilik süresi vardır ve 1 aydır. Bu yüzden belgeyi staj evraklarını Bölüm Sekreterliğine teslim etmeden hemen önce alınız, erken almayınız.) 

5 iş günü öncesinden Bölüm sekreterliğine bırakılan evraklarınız, en kısa sürede resmi yazı ile Bölüm tarafından Mühendislik Fakültesi Dekanlığına gönderilir ve ilgili görevli tarafından sigorta girişiniz yapılır.

►STAJ SİGORTA TALEP FORMU (PDF)

4.Aşama

Stajınızın değerlendirilmesinde kullanılacak olan STAJ SİCİL FİŞİ'ni , Bölüm Başkan Yardımcısı/ Bölüm Staj komisyonu üyelerinden birine onaylattırıp Dekanlık Öğrenci işlerine mühürlettiriniz.

Staj I ve Staj II için STAJ SİCİL FİŞİ ayrı ayrı düzenlemelidir. 

STAJ SİCİL FİŞİ' ni  staj değerlendirmenizi yapmak üzere staja giderken yanınızda götürerek işyerine teslim ediniz.

Staj bitiminde işyerinden teslim alarak kapalı zarf içinde staj komisyonuna teslim edilmek üzere saklayınız.

STAJ SİCİL FİŞİ PDF)

5.Aşama

Sigortanızın yapıldığını belgeleyen Sosyal Güvenlik Kurumu / 4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi belgenizi, stajınızın başlamanıza 1-2 gün kala e-devletten kontrol edip çıktısını alabilirsiniz. Bu belgeyi işyerine teslim etmelisiniz. Bu belge olmadan staja başlayamazsınız. Belgenin e-devlette çıkmaması durumunda Staj Komisyonu ile irtibata geçiniz.

 

6.Aşama

Staj Defterini, aşağıdaki linkten indirip Makina Mühendisliği Bölümü Staj Yönergesi Madde 12' ye  uygun şekilde doldurunuz.

 

 

Eğer firma size ücret ödeyecekse ve bu ücret için sizden Bölümünüze bunu bildirip İşsizlik fonundan iadesini isterse; stajınızın bitiminden sonra,

  1. STAJ ÜCRETLERİNE İŞSİZLİK FONU KATKISI ÖĞRENCİ VE İŞVEREN BİLGİ FORMU' (PDF) nu ve

  2. ÜCRET TAKİP FORMU (xls) doldurulmalıdır.

  • İşyerinden ücret alacak öğrencilerimiz Ücret Takip Formunu bilgisayarda doldurduktan sonra, ücretin sizin hesabınıza ödendiğini belgeleyen dekontun bölüm sekreterliğine elden teslimi ile beraber makina@dpu.edu.tr e-posta adresine göndermelidir.

Önemli Not: İşyeri size ücret ödemesi yapabilir ancak işyeri sizden herhangi bir belge istemez ve bu konuda bir şey söylemez ise bu formları doldurmanıza gerek yoktur. 

 

Önemli Duyurular

  • Staj dersi hariç diğer tüm derslerini başarı ile tamamlayıp mezun durumuna gelen stajlarını bitiren öğrencilerimiz, her Cuma öğleden sonra saat 14.00 da başlayacak şekilde sırayla staj mülakatına girebilirler. Öğrencimizin, mülakata gelmeden önce Staj komisyonu ile e-posta veya dahili telefon ile iletişime geçmesi uygun olacaktır. 
  • Öğrencilerimizin dönem içinde staj yapabilme durumları ile ilgili olarak Fakülte Yönetim Kurulunun 2019 tarih ve 67_568 no lu sayılı yazısı şu şekildedir;

Öğrencilerimizin sadece aşağıda belirtilen durumlar için Bölüm Staj Komisyonunun uygun görüşü ve Bölüm Başkanının onayı ile haftalık ders programlarının da staj evraklarına eklenerek Dekanlığa gönderilmesi şartıyla, akademik takvimde belirtilen mazeretli kayıt tarihlerinin devamını takip eden ilk hafta başından itibaren staj yapma talepleri kabul edilecektir.

  • Yarıyıl içinde ders kaydı bulunmayan öğrenciler.
  • Proje esaslı dersler de (Çözümleme, Tasarım, Proje gibi) dâhil olmak üzere, yarıyıl içinde haftalık ders programında sadece 1 (bir) gün dersi bulunan öğrenciler.
  • Yarıyıl içinde sadece 1 (bir) ders kaydı bulunan ve bu dersin iki güne yayılmasına rağmen, dersleri her iki günde de mesai saatinden (17.00) sonra başlayan öğrenciler.

Bölüm Staj Komisyonu:

  • Dr. Öğr. Üyesi Kemal Cem KÖSE, Komisyon Başkanı
  • Arş.Gör.Ahmet DAYANÇ,Üye
  • Arş.Gör. Kaan Can AKBABA,Üye
  • Arş.Gör. Mehmet Enes ERSÖZ,Üye

Yurt Dışında Staj İmkanı:

Yurt dışında staj iki yoldan yapılabilir:  Avrupa Birliği destekli veya kendi imkanlarınızla. 

  • Avrupa Birliği destekli staj imkanı ve detaylı bilgi için Üniversitemizin Erasmus+ koordinatörlüğü web sayfasından bilgi alabilirsiniz.
  • Kendi imkanlarınızla  staj yapmak için öncelikle yurtdışında staj yapacağınız firmadan kabul belgesi almalısınız. Pasaportunuzun geçerlilik süresini kontrol etmelisiniz ve çalışma vizesi almalısınız. Sigorta için yurtiçinde özel sigorta kuruluşlarına başvurmalısınız. Stajınızı tamamlayıp, staj defteri ve sicil fişini işyerindeki yetkili makina mühendisine imzalattıktan sonra bu belgeleri dönem başında staj komisyonuna teslim etmelisiniz.  
Son Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2024, Salı