Kışlademirli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine Teknolojik Bilgi Desteği

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ile Tavşanlı Kışlademirli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında tarımsal ve teknolojik işbirliği başlatılmıştır. Bu çalışmaların başlangıcı olarak kavun yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı Kışlademirli Köyünde üretilen kavunların daha etkin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Ülkemizin ve yöremizin kalkınması, üretilen ürünlerin katma değerlerinin arttırılması hususunda son derece duyarlı olan Dumlupınar Üniversitesi, bu çalışmaların uygulamalarından birisini de Kışlademirli Köyünün tarımsal ürünlerinin katma değerine katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirecektir.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Remzi GÖREN, ülkemizin milli hedefleri olan üretim ve üreticinin kazanması, tüketiciye daha kolay ve etkili ulaşması konusunda Tavşanlı Kışlademirli Köyü’nde yapılacak çalışmayı önemsediğini ve desteklediğini ifade etmiştir.

Proje Prof.Dr.İsmet ÇELİK, Doç.Dr.Abdullah AKBULUT, Araş.Gör.Halit ARAT ve Kışlademirli Tarımsal Kakınma Kooperatifi Başkanı Selim ÇETİN’nin yaptıkları görüşmeler sonucunda ortaya çıkmıştır.

Proje ile ilgili açıklama yapan Prof.Dr.İsmet ÇELİK, kendisinin de bu köyde büyüdüğünü, çocukluğunda kavun satışı yaptığını ve üreticinin yetiştirdiği ürünleri satarken yaşadığı sıkıntıları çok iyi bildiğini ifade etmiştir. Prof.Dr.Çelik, köy kavunlarının kokusunun ve aromasının bu köye özgü, çok iyi olduğunu ancak tarladan toplandıktan sonra birkaç gün içinde tüketiciye ulaştırılmasının gerektiği ifade etmiştir. Kavunların kısa sürede satışının ve tüketilmesinin sorun teşkil ettiğini, satılamayan kavunların ise çok ucuza satıldığını yada önemli bir miktarının da çürüdüğünü belirtmiştir.

Prof.Dr.Çelik, Kooperatif Başkanı Selim ÇETİN ve  Doç.Dr.Abdullah AKBULUT ile yaptıkları görüşme sonunda Kışlademirli Köyü kavunlarına kurutma tekniğinin uygulanmasına karar verdiklerini bu şekilde tüketiciye ulaştırılmasının daha kolay ve bölgemizin ilklerinden olacağını belirtmiştir. Normal kavun satışları 2-3 TL/Kg iken, kurutulmuş kavun (Avrupa’da) yaklaşık 8-10 Euro/kg dan satılmaktadır. Üstelik satışlarda zaman da önemli değildir. Yazın tarladan toplanan kavun, kurutulmuş halde, aylar sonra dahi tüketilebilecektir.

Doç.Dr.Abdullah AKBULUT’da yaptığı açıklamada Kışlademirli Köyü kavunlarının kurutularak değerlendirilmesinin çok yerinde olacağını, kurutma tekniğinin Türk gelenekleri arasında yaygın olduğunu ve temelinin Orta Asya’ya dayandığını, bir çok ürünün kurutulduğunu ancak kavun üzerindeki çalışmanın bölge için yeni bir çalışma olacağını ifade etmişlerdir. Doç.Dr.Akbulut Makine Mühendisliği laboratuarında bulunan kurutma fırınında deneysel çalışmalara başladıklarını, hava hızının, kavun dilimlerinin ve nem durumlarının incelendiğini, kavunların aramasının ve doğallığının bozulmadan kurutma şartlarının incelendiğini, üniversitesi adına Kışlademirli Köyü tarımsal ürünü olan kavunların tüketiciye daha kolay ve gelir getirici şekilde ulaştırılmasına katkı sağlayacakları için, Prof.Dr.İsmet ÇELİK ve Kooperatif Başkanı Selim ÇETİN ile yapacakları çalışmadan mutlu olduklarını ifade etti.

Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selim ÇETİN de başta Rektör Hocam Prof.Dr.Remzi GÖREN olmak üzere bütün hocalara teşekkür ettiğini belirterek bu çalışmanın bölge tarımsal ürünlerinin etkin değerlendirilmesine büyük büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Son Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2019, Cuma